Koji je razlog mokrenja u krevet?

Noćno mokrenje je posljedica nesrazmjera između veličine mjehura i noćne proizvodnje mokraće. Ako je mjehur mali ili noćna proizvodnja mokraće velika dijete će se pomokriti jer pun mjehur i djece često nije dovoljno snažan podražaj za buđenjem.

Koliko je učestalo noćno mokrenje?

Noćno mokrenje se javlja u 20% djece u dobi 5 godina, 10% kod 9 godina i 3% u dobi od 13 g. Što je dijete starije manja je vjerojatnost noćnog mokrenja.

Može li noćno mokrenje proći samo od sebe?

Nakon što se uspostavi kontrola mokrenja danju, u većine djece vremenom nastupi i odvikavanje od pelena tijekom noći. Za noćno mokrenje se očekuje kako će spontano nestati do pete godine života i ako je tada i dalje prisutno potrebno je potražiti savjet liječnika.

Što je monosimptomatska enureza?

Monosimptomatska enureza je medicinski pojam koji opisuje dijete koje isključivo noću moki u krevet. Od drugih simptoma može imati buđenje noću kako bi mokrilo (nokturija). Dijete s monosimptomatskom enurezom nema simptoma od strane mjehura dok je budno.

Što je nemonosimptomatska enureza?

Dijete s nemonosimptomatskom enurezom pored noćnog mokrenja ima i simptome u budnosti poput hitnosti (naglog i neodgodivog poriva za mokrenjem), dnevne inkontinencije (nevoljni bijeg mokraće u gaćice), učestalog dnevnog mokrenja ili simptoma otežanog pražnjenja mjehura.

Što je primarna enureza?

Primarna enureza je medicinska klasifikacija noćnog mokrenja kad dijete nikad nije imalo period od 6 mjeseci da je u kontinuitetu svaku noć bilo suho.

Što je sekundarna enureza?

Sekundarna enureza je medicinska klasifikacija noćnog mokrenja koja opisuje stanja u kojem je dijete imalo duži period u potpunosti suhih noći (dulji od 6 mj. u kontinuitetu). Kod sekundarne enureze je potrebno misliti na rjeđe uzroke noćnog mokrenja, poput infekcije mokraćnih putova, prekomjerno aktivnog mjehura, šećerne bolesti ili psihičkih trauma.

Što znači enureza?

Enureza je medicinski termin za noćno mokrenje. Noćno mokrenje podrazumjeva mokrenje u krevet tijekom sna.