Upute za liječnike

Prvi korak je informiranje pacijenta o mogućnosti vođenja dnevnika mokrenja i pijenja putem BeDry aplikacije. Potrebno ih je uputiti na web stranicu bedry.eu gdje postoje detaljne upute o ispravnom vođenju dnevnika i instalaciji web aplikacije.

Npr. napisati u nalaz:
Molim učiniti dnevnik mokrenja i pijenja kroz dva dana putem aplikacije bedry.eu i podijeliti ga s <korisničko ime>.

Jednom kada se registriraju, aplikacija će ih kratkim uputama pametno voditi kroz vođenje dnevnika.

Umjesto dijeljenja vlastitog emaila s pacijentima, preporučujemo u korisničkim postavkama dodati jedinstveno i prepoznatljivo korisničko ime. Dijeljenjem korisničkog imena (koje služi isključivo za dijeljenje dnevnika, a ne za prijavljivanje u aplikaciju) zadržavate privatnost svog emaila.

Pacijent će kod dijeljenja upisati vaše korisničko ime za dijeljenje nakon čega ćete primiti email o primitku novog dnevnika a pod karticom Dnevnici dijeljeni sa mnom možete pogledati sve detalje podijeljenog dnenvika.

Pod Objašnjenjem pojmova u Uputama možete saznati što koja stavka u Izvješću znači ukoliko vam nije poznata.

U Uputama možete naći i preporuke liječenja noćnog mokrenja prema Međunarodnom društvu za dječju kontinenciju. U kombinaciji s rezultatima izvješća omogućiti će vam optimalno liječenje noćnog mokrenja.

Objašnjenje pojmova

Mjehur raste s dobi djeteta i očekivani kapacitet (u mililitrima) za dob se izračunava prema sljedećoj formuli: (dob u godinama *30) + 30.

Maksimalni volumen mokrenja zabilježen tijekom vođenja dnevnika snažno korelira sa stvarnom kapacitetu mokraćnog mjehura. U tom slučaju se u mjerenju ne uzima u obzir prvo jutarnje mokrenje.

Broj mokrenja od odlaska na spavanje (mokrenje tijekom buđenja ili mokrenje u pelenu) i prvog jutarnjeg mokrenja pokazuje kolika je noćna proizvodnja mokraće (noćna diureza).

Noćno mokrenje posljedica je nesrazmjera kapaciteta mjehura i noćne diureze. Razlika ta dva volumena pokazuje višak mokraće koji se ne može pohraniti u mjehuru i u slučaju visokog praga podražaja za buđenjem (koji je uobičajen u djece) može završiti kao mokrenje u krevet tijekom sna.

Zbroj svih unosa tekućine tijekom dana pokazuje koliki je unos tekućine za pojedini dan. Najveća vrijednost za sve dane mjerenja potvrđuje maksimalni unos tekućine. U liječenju poremećaja funkcije mokraćnog mjehura je važno održavati adekvatne volumene prema tjelesnoj masi (minimalni preporučeni dnevni unos tekućine je za 10 kg: 1L, 20 kg: 2L, 45 kg: 2 L).

Unos tekućine 2h pred spavanje povezan je s povećanom noćnom proizvodnjom mokraće pa je isti potrebno izbjegavati u slučaju noćnog mokrenja. Dnevni unos tekućine je potrebno popiti do 2h pred spavanje.

Uredan broj mokrenja kroz dan iznosi od 3-8. Povećane vrijednosti mogu ukazivati na mali kapacitet mokraćnog mjehura ili prekomjerno aktivni mokraćni mjehur. Smanjene vrijednosti na hipoaktivni mjehur.

Smanjen razmak između mokrenja ukazuje na učestalo mokrenje i nagle porive za mokrenjem. Povećani razmak može pokazati zadržavanje mokraće i neredoviti odlazak na toalet.

Ako je prosječni volumen mokrenja u velikoj mjeri manji od izmjerenog i očekivanog kapaciteta mokraćnog mjehura prisutan je povećan broj mokrenja malih volumena koji mogu biti znak hitnosti i prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura.

Kako bi se izbjegle krajnje izmjerene vrijednosti volumena mokrenja (poput prvog jutarnje mokrenja ili pred odlazak na spavanje) potrebno je koristiti median umjesto prosjeka mokrenja.

Izračunava se kao odstupanje mediana mokrenja (koji je normaliziran prema očekivanom kapacitetu mjehura za dob) od dijagnoze malog kapaciteta za dob. Vrijednost 0 pokazuje da median mokrenja iznosi 65% od očekivanog kapaciteta mokraćnog mjehura za dob. Vrijednosti iznad 0 ukazuju da median mokrenja mjeri ispod 65% od očekivanog kapaciteta mokraćnog mjehura za dob. Vrijednosti ispod 0 ukazuju da median mokrenja mjeri iznad 65% od očekivanog kapaciteta mokraćnog mjehura za dob. Što je veća vrijednost, veće je i odstupanje. Kliničko istraživanje je pokazalo da indeks hiperaktivnosti snažno korelira s brojem hitnosti i maksimalnim cistometrijskim kapacitetom tijekom urodinamike. Vrijednost iznad 22 može ukazati na potrebu uvođenja ili održavanja terapije antikolinergikom (10.1016/j.jpurol.2022.03.012).

Izračunava median volumena mokrenja kod kojih je korisnik označio da su bila obavljena uz jaki poriv za mokrenjem.

Ukoliko je izmjereni kapacitet mokraćnog mjehura manji od 65% od očekivanog kapaciteta za dob.

Ukoliko je noćna diureza veća od 130% od očekivanog kapaciteta mokraćnog mjehura za dob.